Zupa grzybowa - rydzowa na boczku

Zupa grzybowa - rydzowa na boczku

Dodany przez: mojegotowanie

Zupa grzybowa - rydzowa na boczku

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg rydzów (świeżych lub z zalewy)
  • masło
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • skórka z wędzonego boczku
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz mielony
  • 3–4 ziemniaki
  • marchewka
  • śmietana 30%
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Przepisy na zupę grzybową:
  2. Zupa grzybowa - rydzowa na boczku
  3. Rydze myjemy (te z zalewy przelewamy wodą na sicie), większe kroimy, mniejsze zostawiamy w całości. Wrzucamy na dużą patelnię, na sporą ilość roztopionego masła i dusimy, aż odparuje cały sok.
  4. Osobno gotujemy wywar z kurczaka, skórki z boczku i przypraw, szumujemy.
  5. Wrzucamy pocięte w kostkę ziemniaki i marchewkę, gdy będą prawie miękkie, dokładamy grzyby, gotujemy razem parę minut. Przyprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy siekaną natką.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
grzyby obiad zupa zupa grzybowa zupa rydzowa zupa z rydzów przepisy na grzyby
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze