Zupa grzybowa - maślakowa z parmezanem

Ocena:

4.5 (153)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
Zupa grzybowa - maślakowa z parmezanem

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 4 cebulki
  • łyżka igiełek rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 100 ml białego wina
  • 40 dag maślaków
  • 20 dag podgrzybków
  • 1 l bulionu drobiowego
  • chili
  • sól
  • natka pietruszki
  • tarty parmezan

Zupa grzybowa - maślakowa z parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepisy na zupę grzybową:
  • Zupa grzybowa - maślakowa z parmezanem
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i masło, wkładamy pocięty w kostkę boczek, smażymy 5 min. Dodajemy posiekane cebulki i rozmaryn, smażymy 3 min, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pocięte w kostkę ziemniaki i wino. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż wywar będzie gęsty jak syrop.
  • Osobno, partiami, na oleju, smażymy grzyby, dodajemy je do garnka z wywarem, zalewamy bulionem, doprawiamy chili i solą. Gotujemy 10 min, wyjmujemy kilka małych grzybów, a pozostałą gorącą zupę miksujemy, ale nie na gładko, tylko żeby się trochę zagęściła.
  • Przed podaniem skrapiamy oliwą, dekorujemy odłożonymi grzybkami, natką i parmezanem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz przepis: Lazania parmigiana

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne