Zupa grochowa

Niech tradycji stanie się zadość!

Dodany przez: lenuta

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 30 dkg suchego groszku niełuskanego
  • 0,5 kg kości wędzonych
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • 2 kostki rosołowe
  • zupa błyskawiczna grochowa
  • zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek
  • GRZANKI:
  • 1/2 chleba graham lub pszennego
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Groszek zalać wodą na noc, aby napęczniał.Z wędzonki, warzyw i przypraw ugotować wywar ( bez ziół).
  2. Gotować ok 1 godziny.
  3. Odcedzić. Spęczniały groch dodać do rosołu.
  4. Dodać zioła, pieprz, sól.
  5. Gotować ok 30 min. ( sprawdzać by groch nie był twardy, ale i zabardzo rozgotowany).
  6. Zupę błyskawiczna rozpuścicć w troszke zimnej wody
  7. i dodać do zupy.
  8. Doprawić wg własnego uznaniania.
  9. Zupę grochową można podawać z ziemniakiami lub makaronem ( pod koniec dodać)
  10. Ja serwuję ją z grzankami, które sama wykonuje w domu.
  11. Kroję chleb w kosteczkę. Na patelni daje olej.
  12. Rozgrzewam i na goroący wrzucam chlebek.
  13. Zasmażam na małym ogniu, aż sie przyrumieni.
obiad zupa majeranek wedzonka groch niełuskany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze