Zupa fasolowa z papryką

Pyszna i sycąca zupa fasolowa

Dodany przez: karita

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • ok. 10 dag surowego boczku
  • 2 puszki fasoli białej
  • 1-1,5 papryki czerwonej
  • 3 cebule
  • 3 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • ok. 4 ząbków czosnku
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • ok. ¾ szklanki mleka
  • kilka łyżeczek mąki pszennej
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta majeranku
  • 8 ziel angielskich
  • 4 liście laurowe
  • papryka słodka/ostra wg uznania
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie do zupy można dodać ziemniaki, ryż bądź kaszę

Przygotowanie

  1. Boczek pokroić w bardzo drobną kostkę. Wrzucić na patelnię, podsmażać do momentu wytopienia się tłuszczu i natłuszczenia patelni. Następnie pokroić cebulę (w piórka i w grubą kostkę) i dodać do boczku. Podsmażać do czasu jej zmiękczenia. W tym czasie zagotować ok. 3 litry wody. Umyte i obrane marchewkę i pietruszkę, pokroić w kostkę i plastry. Do wody dodać marchewkę i pietruszkę oraz ziela angielskie i liście laurowe. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w grubą kostkę bądź w paski. Można lekko podsmażyć na patelni z boczkiem. Następnie cebulę z boczkiem (ew. z papryką) dodać do gotującej się wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, posypać lubczykiem, mieszać od czasu od czasu. Następnie otworzyć puszki fasoli, odcedzić z zalewy i wsypać do reszty warzyw, dodać również koncentrat pomidorowy. Gotować przez ok. 5 minut mieszając. W mleku z dodatkiem wody rozprowadzić ok. 2-3 łyżeczek mąki, zdjąć zupę z ognia i dodać do niej mleko z mąką. Dokładnie wymieszać, ponownie lekko zagotować, dodać paprykę w proszku. W tym momencie zupa powinna nabrać czerwonobrązowego koloru. Gotować jeszcze chwilę, doprawić do smaku solą, pieprzem. Tuż przed końcem gotowania dodać bazylię, majeranek oraz drobno posiekany czosnek.
warzywa obiad zupa boczek Papryka fasola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze