Zupa fasolowa na słodko, z ryżem i wiśniami

Fasola na słodko?! Tak, jej łagodny smak i kremowa konsystencja świetnie pasuje nie tylko do wytrawnych dań - wypróbuj przepis Agaty Wojdy na zupę fasolową z ryżem i wiśniami.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 25 dag białej, dużej fasoli namoczonej na noc (lub 2 godz. jeśli jest świeża)
  • sól
  • 5 łyżek cukru
  • 1 l + szklanka tłustego mleka
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag mrożonych wiśni
  • 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Odcedzoną fasolę zalewamy czystą, świeżą wodą, odrobinę solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzoną i przestudzoną próbujemy obrać ze skórki, następnie miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, przez najmniejsze oczka.
  2. Do fasolowej pulpy dodajemy 3 łyżki cukru, trochę mleka, olejek i ucieramy na gładko. Zalewamy wrzącym mlekiem, miksujemy na gładki krem. Dodajemy ryż, masło, doprawiamy solą.
  3. Na suchej patelni rozgrzewamy resztę cukru, wrzucamy osączone rozmrożone wiśnie i smażymy 5 min. Zupę rozlewamy do talerzy, do każdej porcji wkładamy łyżkę ciepłych wiśni i posypujemy pogniecionymi płatkami migdałowymi.
  4. Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania", nr 10/2016

Wskazówki

>>> Jeżeli fasolę planujemy miksować ręcznym blenderem, trzeba to zrobić zaraz po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepła, z odrobiną wody z gotowania.

>>> Fasola bardzo rzadko jest wykorzystywana w daniach na słodko, a szkoda, bo świetnie pasują do niej suszone śliwki, orzechy, miód, kandyzowane skórki cytrusów. Duży piękny Jaś ugotowany z dodatkiem soli, przepołowiony i wymieszany z powyższymi dodatkami jest doskonałym dodatkiem do pieczonego drobiu lub klasycznego śledzia z cebulą!

 

zupa wiśnie ryż fasola zupa fasolowa zupa krem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze