Zupa fasolowa

Przepis mojej teściowej.Polecam bardzo

Dodany przez: buciol78

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 op.fasoli kolorowej ok.1/2 kg.
  • kość wędzona na wywar
  • 20 dag.boczku wędzonego
  • 20 dag.kiełbasy zwyczajnej
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 por biała część
  • 50g.margaryny (dobrej jakości)
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól,pieprz,maggi,majeranek
  • 3-4 liście laurowe,ziele angielskie
  • ok.1 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 1/2 pęczka koperku

Przygotowanie

  1. Fasolę namoczyć w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.Na drugi dzień dolewamy wody wrzucamy kość wędzoną ,boczek oraz kiełbasę.Jarzynę obieramy, płuczemy .Ziemniaki kroimy w kostkę gotujemy w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie,resztę warzyw wrzucamy do wywaru.Gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Po ugotowaniu się wyjmujemy wkład(oprócz fasoli).Kość obieramy z mięsa i wszystko siekamy w bardzo drobną kostkę(oprócz pora).Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z ziemniakami.Na małej patelni roztapiamy margarynę dodajemy mąkę kilka chwil podsmażamy po czym wrzucamy do zupy mieszając aby nie powstały grudki.Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.Porcjujemy na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.
obiad zupa ziemniaki fasola żeberka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy