Zupa cytrynowa z ryżem

Ocena:

4.34 (194)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Zupa cytrynowa to przepis pochodzący z kuchni greckiej. Właśnie w tym rejonie świata zupa z ryżem podawana jest na bazie mięsa z kurczaka oraz zagęszczona jest żółtkami kurzych jajek. Czasem potrawa ta podawana jest z makaronem. Jednak zawsze taka zupa jest hojnie posypana różnego rodzaju ziołami np.: pietruszką, koperkiem, melisą, a nawet świeżą miętą. Zupa cytrynowa z kurczakiem i ryżem to świetne danie obiadowe dla osób, które lubią niecodzienne smaki. Zobacz, jak zrobić smaczną zupę cytrynową. 

Składniki:

  • woda  1.5 l

  • włoszczyzna  250 g

  • skrzydełka  250 g

  • cytryna  1.5 szt.

  • ryż  5 łyżek stołowych

  • żółtko  2 szt.

  • śmietanka  0.5 szklanki

  • melisa  2 gałązki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz biały  1 szczypta

Zupa cytrynowa z ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Włoszczyznę umyj i obierz, następnie pokrój w kostkę. Skrzydełka umyj w zimnej wodzie i włóż do garnka. Dodaj wcześniej przygotowaną włoszczyznę. Zalej warzywa oraz mięso gorącą wodą i gotuj przez około 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie odcedź bulion, dodaj do niego wypłukany ryż i dopraw solą. Gotuj do czasu, aż ryż zmięknie. W tym czasie umyj cytryny, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Gdy ryż będzie już miękki, dodaj cytryny do zupy. 

    iStock-cytryna-
  • Krok 2:

    Wyciśnij sok z pozostałej połowy cytryny. Wymieszaj żółtka ze śmietanką oraz sokiem z cytryny. Ciągle mieszając, wlej śmietanę do zupy, podgrzewaj zupę przez kilka minut, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Dopraw zupę solą oraz białym pierzem. Udekoruj plasterkiem cytryny i listkiem melisy.

    zoltka-jajka-fot.iStock (1)

Porady

  • Zupa cytrynowa to zaskakujące połączenie smaków dobrze znane, chociażby w Tajlandii. Nie jest to przykład deseru, więc można sięgać po wyraziste przyprawy. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do zupy płatki chili.
  • Cytryna sprawdzi się jako składnik podkreślający smak drobiu. Poza mięsem kurczaka cytryny świetnie sprawdzają się jako marynata do jagnięciny. Cytryna dobrze smakuje w połączeniu z kolendrą. 
  • Sok z cytryny wykorzystywany do zupy można wycisnąć stosujące ręczne wyciskarki albo roboty kuchenne z odpowiednimi nakładami do cytrusów.
  • Zupa cytrynowa zyska orientalny smak, gdy dodasz do niej mleczko kokosowe, trawę cytrynową oraz świeżą kolendrę. 
  • Pamiętaj, aby po wlaniu śmietanki nie gotować zupy, ponieważ istnieje ryzyko, że śmietanka się rozwarstwi, a jajka zetną. Zupa nadal będzie dobra do spożycia, ale straci swoją aksamitną strukturę. 
  • Zupa cytrynowa jest orzeźwiająca i lekka, a jednocześnie sycąca. To idealna potrawa dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. 
  • Zupa cytrynowa występuję w wielu odmianach. Najczęściej podawana jest z ryżem, rzadziej z makaronem. 
  • Zupa z wykorzystaniem cytryn jest bardzo orzeźwiająca, dlatego to idealne danie na gorące dni. 
  • Zupa najlepiej smakuje na ciepło, zatem możesz podać ją tuż po przygotowaniu lub odgrzać następnego dnia. Najlepszym sposobem podania zupy jest położenie na wierzchu plasterka cytryny i ulubionej zieleniny np. melisy, kolendry, koperku lub natki pietruszki. 
  • Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pamiętaj jednak o tym, aby dokładnie wystudzić zupę przed włożeniem je do lodówki. Jeśli chcesz przechować zupę na dłużej, poddaj ją pasteryzacji. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne