Zupa cykoriowa z wędzonym boczkiem i gałką muszkatołową

Ocena:

4.51 (179)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

Zupa cykoriowa z wędzonym boczkiem i gałką muszkatołową

Składniki:

  • boczek  15 dag

  • masło  8 łyżek stołowych

  • por  50 dag

  • cykoria  3 szt.

  • ziemniaki  3 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • liść laurowy  1 szt.

  • kminek  0.5 szczypty

  • bulion warzywny  1.5 l

  • gałka muszkatołowa  0.5 szczypty

Zupa cykoriowa z wędzonym boczkiem i gałką muszkatołową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pokrojony boczek, ziemniaki, pory, kilka ziarenek kminku i pokrojoną w grube kawałki cykorię. Obsmażamy, aż ziemniaki staną się szkliste; dodajemy posiekany czosnek i listek laurowy. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku startą gałką, solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną i koperkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne