Zupa chłopska

Tradycyjny wiejski smak

Dodany przez: anonymous

Zupa chłopska

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 300g marchwi,
  • 200g białej rzodkwi,
  • 3 pory,
  • 2 cebule,
  • 2 ziemniaki,
  • 130g wędzonego boczku,
  • 30g masła,
  • 2 listki laurowe,
  • litr bulionu z kostki,
  • duża szczypta tymianku,
  • pęczek natki

Przygotowanie

  1. Wigilijny barszcz czerwony
  2. Marchewkę, pory i rzodkiew starannie obrać, umyć i pokroić w dość duże kawałki. Warzywa dusić w maśle przez 15 minut.
  3. Do warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki.
  4. Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Natkę przebrać, umyć i drobno posiekać.
  5. Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypać posiekaną natką.
zupa chłopska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy