Artur Rogalski
3.86 (466)
Zupa cebulowa króluje na francuskich stołach, bazuje na wywarze mięsnym lub warzywnym i białym wytrawnym winie. Całość warto podkreślić alkoholem o intensywniejszym smaku, np. brandy, koniakiem lub sherry. Jest treściwa i bardzo sycąca, dlatego idealnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym. Wygląda bardzo efektownie, a robi się ją bardzo łatwo. Spróbujcie zrobić francuską zupę cebulową we własnym domu.
cebula 900 g
masło 20 g
oliwa z oliwek 30 ml
wywar 1.5 l
białe wytrawne wino 250 ml
bulion wołowy 1 l
brandy 60 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypty
sól 1 szczypta
bagietki 1 szt.
czosnek 1 ząbek
ser gruyere 150 g
tymianek 1 szczypta
Cebule: obieramy, kroimy je na pół, tak żeby można było uzyskać półplasterki - pożądana grubość to ok. 2 mm. Do garnka lub głębokiej patelni o grubym dnie, przekładamy masło i oliwę. Dodajemy cebule, smażymy ją przez mniej więcej 20-25 minut na małym ogniu, aż się skarmelizuje (zbrązowieje, powinna być miękka). Mieszamy od czasu do czasu i uważamy, by jej zbyt mocno nie zrumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak.
Gotowanie: do garnka z cebulą wlewamy białe wytrawne wino (np. Bordeaux lub Chardonnay). Zwiększamy ogień i mieszamy drewnianą łyżką, zeskrobując resztki cebuli z dna. Francuską zupę cebulową gotujemy chwilę, nie dłużej niż 3 minuty. Potem wlewamy wrzący bulion wołowy lub inny, ustawiamy mały ogień, przykrywamy garnek i odmierzamy 25 minut. Doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) do smaku. Dolewamy brandy, koniak lub sherry (można pominąć). Gotujemy przez kilka minut.
Bagietka: kroimy ją na kromki, zrumieniamy je z dwóch stron w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. W tym czasie obieramy ząbek czosnku, kroimy go na pół i nacieramy nim francuską bułkę.
Zapiekanie: zaczynamy od ustawienia piekarnika na 220 stopni Celsjusza. Gorącą zupę cebulową przelewamy do 4 żaroodpornych miseczek, może to też być jedno większe naczynie. Na wierzchu układamy podpieczone bagietki, posypujemy startym serem gruyère, który jest tradycyjnie używany w Francji. Można go też zamienić na mozzarellę, cheddar lub ementaler. Wierzch ozdabiamy świeżymi listkami tymianku. Zupę cebulową wsadzamy na środkową półkę piekarnika na 5 minut.
Porady
Zastanawiacie się, jakie dodatki wybrać do zupy cebulowej? W oryginalnym, francuskim przepisie będzie to tymianek, ale sprawdzi się też oregano lub natka pietruszki. Można ją dodatkowo wzbogacić o skwarki lub chrupiące chipsy z boczku.
Jak podać gotową zupę cebulową? Oczywiście możemy zaserwować ją klasycznie, w głębokim talerzu, w towarzystwie grzanek. Jest jednak wiele ciekawych form podania, którymi możemy zaskoczyć przy stole swoich gości. W restauracjach zupa z cebuli często podawana jest w wydrążonym chlebie, podobnie jak nasz rodzimy żurek. Możemy również spotkać ją pod kołderką z ciasta francuskiego lub z zapieczoną skorupką serową.
Czym zagęścić zupę cebulową? Jeśli wolicie gęstą, zawiesistą zupę to można zagęścić ją tradycyjną zasmażką, przygotowaną z mąki. Świetnym pomysłem będą też kremowy serek topiony lub żółtka jaj.
Warto też sprawdzić przepis na zupę cebulową krem, to dobra alternatywa, którą zjedzą nawet dzieci.
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.