Zupa buraczana

Zawsze tak nazywam tę zupkę, gdyż jest bardzo prosta - do wywaru wrzucamy buraczki :)

Dodany przez: klekotka

Zupa buraczana

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • kawałek mięsa wieprzowego na wywar,
  • 4 duże buraki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 4 ziemniaki,
  • vegeta,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • lubczyk,

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy krótko mięso. Opłukujemy z powstałej szumowiny i wkładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.
  2. Obieramy i myjemy warzywa. Do garnka wkładamy marchew, pietruszkę, seler i por. Odrobinę solimy, pieprzymy, dodajemy 6 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe oraz szczyptę lubczyku. Cały czas gotujemy na małym ogniu.
  3. Ziemniaki i buraki kroimy w kostkę i pod koniec gotowania zupy wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa i wkładamy pokrojone buraki i ziemniaki.Ziemniaki możemy wrzucić chwilę później bo się szybciej ugotują.
  4. Czekamy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy zupę do smaku.
  5. Gotową zupkę możemy zabielić mlekiem bądź śmietaną.
  6. Mięso można od razu gotować z warzywami i zbierać szumowinę w czasie gotowania. Dla mnie tak jest wygodniej.
  7. Dodatkowo ja zawsze mięso obieram z kości/tłuszczu, kroję na małe kawałki i wrzucam do zupy.
  8. Smacznego!
obiad barszcz dla dzieci zupa buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze