Zrazy zawijane po staropolsku

doskonałe na świąteczny obiad

Dodany przez: barara

Zrazy zawijane po staropolsku

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 60 dag.wołowiny
  • 6 sztuk grzybów suszonych
  • ogórek kiszony
  • cebula
  • łyżka musztardy
  • 10 dag.wędzonego boczku w plastrach
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć w szklance zimnej wody i ugotować do miękkości.Mięso pokroić w poprzek włokien na 4 plastry ,rozbić, oprószyć solą i pieprzem.Ogórek i 2 ugotowane grzyby pokroić w paseczki.Cebulę pokroić w piórka.Plastry mięsa rozłożyć płasko na desce i posmarować z jednej strony musztardą.Obłożyć plasterkami boczku, paskami ogórka i grzybów,i piórkami cebuli.Zwinąć ciasno roladki.Spiąć wykałaczkami.Zrazy obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano na rozgrzanym oleju.Dodać grzyby z wywarem, wlać śmietanę i mieszając doprawić solą i pieprzem.Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut.Zrazy wyjąć, ułożyć na talerzach i polać sosem grzybowym.Podawać z kaszą gryczaną.
grzyby mięso obiad cebula boczek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze