Zrazy z rusztu z ajwarem

Ocena:

4.51 (185)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przepis na zrazy - zrazy z rusztu z ajwarem - kuchnia chorwacka

Składniki:

  • AJWAR:
  • 2 bakłażany
  • 5 czerwonych papryk
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml oleju
  • sól
  • pieprz
  • ZRAZY:
  • 40 dag sznycli wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag papryki
  • 10 dag szynki gotowanej
  • 10 dag sera topionego
  • olej

Zrazy z rusztu z ajwarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na zrazy - zrazy z rusztu z ajwarem - zrazy - kuchnia chorwacka
  • Przepis na ajwar:
  • bakłażany i papryki pieczemy na grillu lub w piekarniku. Gdy skórka warzyw solidnie sczernieje, wyjmujemy je z pieca i zostawiamy pod przykryciem na 10 min, po czym obieramy ze skórki i usuwamy nasiona.
  • Obrane warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
  • W rondlu rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy czosnek, a potem zmielone warzywa. Smażymy, stale mieszając, dopóki masa nie zgęstnieje, i przyprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
  • ZRAZY:
  • sznycle lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Na płatach mięsa układamy szynkę, ser i paski papryki.
  • Zwijamy, a końce spinamy wykałaczkami. Zrazy układamy na posmarowanym olejem ruszcie i grillujemy, dopóki mięso się nie zrumieni. Zrazy podajemy z pieczonymi ziemniakami i ajwarem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne