Zrazy z jelenia

Ocena:

4.44 (159)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 6 osób

Zrazy z jelenia

Składniki:

  • 1–1,2 kg mięsa z jelenia (rostbef lub udziec)
  • 3 duże cebule
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 2 liście laurowe l 12 ziaren pieprzu
  • cytryna
  • 2–3 kawałki kory cynamonu
  • sól
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szklanka śmietany 18%

Zrazy z jelenia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na mięso z jelenia - Zrazy z jelenia
  • Mięso kroimy w plastry grubości 2–3 cm i lekko rozbijamy. Na dnie miski umieszczamy warstwę plastrów cebuli, kilka łodyżek natki pietruszki, następnie mięso i znowu cebulę. Zagotowujemy 1 l wody, dodajemy liście laurowe, pieprz, skórkę i sok z cytryny, cynamon, solimy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimną marynatą zalewamy mięso. Przykrywamy i wstawiamy na 1–2 dni do lodówki. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem. Wyjmujemy mięso, wycieramy do sucha, szpikujemy kawałkami słoniny.
  • Przysmażamy na oleju, z obu stron, na ostrym ogniu. Dodajemy nieco przecedzonej przez sitko zalewy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Odparowywany sos spod mięsa uzupełniamy sukcesywnie niewielką ilością zalewy. Pod koniec duszenia sos odparowujemy, mięso oprószamy papryką, polewamy śmietaną i podduszamy. Podajemy od razu z makaronem rurki.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne