Pieczarkowe zrazy w sosie

Ocena:

4.46 (152)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Smaczne zraziki.

Składniki:

  • mięso mielone 40 dag
  • pieczarki ok 15 szt
  • cebula 1 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • jajka 2 szt
  • kajzerki 2 szt
  • woda 3-4 łyżki
  • grzyby suszone 10-12 kapeluszy
  • śmietana 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • mąka

Pieczarkowe zrazy w sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki umyć i pokroić, odparować na patelni, przestudzić.
  • 1/2 cebuli drobno pokroić, dodać do mięsa.
  • Kajzerki namoczyć w wodzie albo w mleku, odcisnąć. Pietruszkę opłukać i drobno pokroić. Wszystkie przygotowane składniki dodać do mięsa wbić jajka i doprawić do smaku. Formować zraziki i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Grzyby suszone umyć i sparzyć gorącą wodą na sicie. Można pokroić. Zalać niewielką ilością wody, może być gorąca i gotować.
  • Pozostałą cebulę drobno pokroić i chwilę gotować.
  • Zagęścić mąką i doprawić do smaku. Dodać zrazy i razem dusić.
  • Na koniec dodać śmietanę.
  • Można też przygotować sos osobno i podać do zrazów.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne