Żołądki z kurczaka w sosie śmietanowym

Podawać z ziemniakami z wody i np. młodą kapustą ugotowaną w "ćwiartkach"

Dodany przez: Bahus1

Żołądki z kurczaka w sosie śmietanowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.7 z 10 głosów)

Składniki

  • 50 dag żołądków z kurczaka,
  • 1 średnia cebula,
  • 200 ml rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 50 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Żołądki oczyścić umyć i osączyć na sicie. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić żołądki. Obsmażyć na złoty kolor. Posolić i popieprzyć. Dodać obraną i pokrojoną w "wiórki" cebulę. Zeszklić. Podlać rosołem i dusić do miękkości mięsa. (w miarę ubytku płynu podlewać wodą). Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Wlać do żołądków. Zagotować.
mięso obiad podroby drób żołądki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze