Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 230 kcal
Składniki:
kurczak (ok. 1 i 3/4 kg)
kajzerka
2 łyżki masła
pęczek natki pietruszki
sok z 1 cytryny
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
sól, pieprz
tłuszcz do brytfanny
Złoty kurczak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Natkę opłukać, listki posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, wymieszać z natką i masłem, przyprawić solą i pieprzem. Olej wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.
Tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórę na piersi kurczaka lekko unieść, nałożyć farsz. Kurczaka ułożyć w natłuszczonej brytfannie, polać olejem z dodatkami. Piec godzinę w temp. 180 C, podlewając wytwarzającym się sosem.
Przybrać przesmażonymi pieczarkami podanymi w wydrążonych skórkach cytrusowych.