Złoty kurczak

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 230 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Złoty kurczak

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
230 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • kurczak (ok. 1 i 3/4 kg)
  • kajzerka
  • 2 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do brytfanny

Przygotowanie

  1. Natkę opłukać, listki posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, wymieszać z natką i masłem, przyprawić solą i pieprzem. Olej wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.
  2. Tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórę na piersi kurczaka lekko unieść, nałożyć farsz. Kurczaka ułożyć w natłuszczonej brytfannie, polać olejem z dodatkami. Piec godzinę w temp. 180 C, podlewając wytwarzającym się sosem.
  3. Przybrać przesmażonymi pieczarkami podanymi w wydrążonych skórkach cytrusowych.
kurczak mięso miód obiad pieczeń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze