Zimowa sałatka grzybowa

Ocena:

4.53 (174)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Przepisy kulinarne na grzyby marynowane - sałatka grzybowa

Składniki:

  • 1 kg mieszanych grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, opieńki, koźlarze)
  • 4 cebule
  • szklanka oleju
  • 3 papryki
  • 3 pomidory
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Zimowa sałatka grzybowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, z kapeluszy maślaków zdjąć skórę, umyć. Ugotować w osolonej
  • wodzie do miękkości, odcedzić. Pokroić w paski.
  • ■ Cebule obrać i pociąć w piórka.
  • ■ Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w nieduże kawałki.
  • ■ Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić na ósemki.
  • ■ Cebulę zeszklić na oleju, wrzucić paprykę, dusić kilka minut.
  • ■ Dodać pomidory, ugotowane grzyby i koncentrat, doprawić solą oraz pieprzem i dusić
  • razem kilka minut.
  • ■ Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć.
  • ■ Pasteryzować 5–7 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne