Ziemniaki faszerowane na dwa sposoby

Chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na 2 sposoby;) Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!

Dodany przez: antolka

Ziemniaki faszerowane na dwa sposoby

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 6 głosów)

Składniki

  • ok 8 ziemniaków,
  • ser mozarella lub ser żółty,
  • szczypior
  • na farsz 1:
  • 1/2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka śmietany,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1/2 papryki, przyprawy:
  • ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz ziołowy
  • na dugi rodzaj farszu:
  • 1 duża cebula,
  • mała kostka boczku,
  • 1/2 opakowania sera typu feta,
  • ziemniaki

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obieramy, dzielimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łyżeczką, delikatnie wybieramy środki ziemniaków, do osobnej miseczki.
  2. 2. Przygotowujemy farsz 1:)
  3. pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy do smaku, np. gyrosem.
  4. paprykę kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z łyżką śmietany i majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
  5. na ziemniaki wykładamy po łyżeczce farszu, wykładamy kurczaka, posypujemy żółtym serem lub mozarellą.
  6. 3. Przygotowujemy farsz 2:
  7. boczek kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię
  8. obieramy cebulę, dodajemy do boczku,
  9. ser Feta dodajemy do miseczki z wybranymi wcześniej środkami ziemniaków, dodajemy boczek z cebulą
  10. doprawiamy solą, pieprzem
  11. blendujemy:)
  12. wykładamy farsz na ziemniaki posypujemy serem
  13. 4. Rozgrzewamy piekarnik w temp. 200*, na blasze układamy ziemniaki z farszem, posypane serem, wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut, żeby ser się rozpuścił, a ziemniaki żeby nie były surowe.
  14. Ziemniaki możemy posypać szczypiorkiem:)
  15. Po więcej przepisów zapraszam na swojego bloga: http://kuchniapelnapasji.blogspot.com
obiad przekąska kolacja faszerowane ziemniaki zapiekane ziemniaki ziemniaki z piekarnika
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze