Ziemniaki faszerowane na dwa sposoby

Ocena:

4.41 (196)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Chciałam Wam zaproponować ziemniaki faszerowane na 2 sposoby;) Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!

Składniki:

  • ok 8 ziemniaków,
  • ser mozarella lub ser żółty,
  • szczypior
  • na farsz 1:
  • 1/2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka śmietany,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1/2 papryki
  • przyprawy:
  • ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz ziołowy
  • na dugi rodzaj farszu:
  • 1 duża cebula,
  • mała kostka boczku,
  • 1/2 opakowania sera typu feta,
  • ziemniaki

Ziemniaki faszerowane na dwa sposoby - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy
  • dzielimy je na połówki. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łyżeczką
  • delikatnie wybieramy środki ziemniaków
  • do osobnej miseczki.
  • 2. Przygotowujemy farsz 1:)
  • pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę
  • doprawiamy do smaku
  • np. gyrosem.
  • paprykę kroimy w drobną kosteczkę
  • mieszamy z łyżką śmietany i majonezu
  • doprawiamy solą
  • pieprzem i ostrą papryką.
  • na ziemniaki wykładamy po łyżeczce farszu
  • wykładamy kurczaka
  • posypujemy żółtym serem lub mozarellą.
  • 3. Przygotowujemy farsz 2:
  • boczek kroimy w drobną kosteczkę
  • wrzucamy na rozgrzaną patelnię
  • obieramy cebulę
  • dodajemy do boczku,
  • ser Feta dodajemy do miseczki z wybranymi wcześniej środkami ziemniaków
  • dodajemy boczek z cebulą
  • doprawiamy solą
  • pieprzem
  • blendujemy:)
  • wykładamy farsz na ziemniaki posypujemy serem
  • 4. Rozgrzewamy piekarnik w temp. 200*
  • na blasze układamy ziemniaki z farszem
  • posypane serem
  • wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut
  • żeby ser się rozpuścił
  • a ziemniaki żeby nie były surowe.
  • Ziemniaki możemy posypać szczypiorkiem:)
  • Po więcej przepisów zapraszam na swojego bloga: http://kuchniapelnapasji.blogspot.com
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis: papryka faszerowana ryżem

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne