Ziemniaki faszerowane kapustą

Ocena:

4.49 (193)

  • 45 min.
  • dla 6 osób

Przepis na doskonałe ziemniaki faszerowane kapustą

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 10 dag boczku
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 2 jajka na twardo
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • szczypiorek posiekany do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki faszerowane kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach na pół twardo. Ściąć wierzchy (podłużnie), a z dolnej części delikatnie wydrążyć łyżeczką miąższ.
  • Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
  • Kapustę poszatkować, dodać do boczku z cebulą, wlać 1/2 szkl. wody i dusić do miękkości.
  • Jajka obrać i posiekać, wymieszać z przestudzonym farszem kapuścianym, doprawić solą i pieprzem.
  • Farszem napełnić ziemniaki, posypać kminkiem, przykryć wierzchami. Ułożyć w żaroodpornym natłuszczonym naczyniu.
  • Z masła i mąki zrobić zasmażkę.
  • Wierzch ziemniaków skropić połową mleka i polać zasmażką. Resztę mleka wlać do naczynia żaroodpornego z ziemniakami i zapiekać całość 30 min w 180°C.
  • Podawać posypane szczypiorkiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne