Ziemniaczki księżnej

Pyszny dodatek dla wielbicieli ziemniaków znudzonych ich tradycyjnym podaniem :)

Dodany przez: 22domcia22

Ziemniaczki księżnej

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
245 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce (Ja użyłam tłuczka). Do letnich ziemniaków dodać jajko (zostawić połowę białka), masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 st i piec około 20 min.
sniadanie warzywa obiad kolacja zapiekanka dla dzieci ziemniaki masło
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze