Ziemniaczki księżnej

Ocena:

4.51 (170)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Pyszny dodatek dla wielbicieli ziemniaków znudzonych ich tradycyjnym podaniem :)

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaczki księżnej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce (Ja użyłam tłuczka). Do letnich ziemniaków dodać jajko (zostawić połowę białka), masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 st i piec około 20 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne