ziemniaczano-szpinakowe kotleciki z sosem

Ocena:

4.51 (179)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
Moja córeczka zakochała się w tych kotlecikach:)

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 400 g schabu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • bułka tarta
  • szczypior
  • 5 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, tymianek, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek

Ziemniaczano-szpinakowe kotleciki z sosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 4 ząbki czosnku posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać rozmrożony szpinak, podsmażyć, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać jogurt,
  • pestki dyni podprażyć na patelni
  • ziemniaki ubić dokładnie, dodać do nich szpinak, jajko i pestki dyni,
  • masę dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową
  • porcje masy formować w kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć,
  • schab pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem,
  • na oliwie podsmażyć ostatni posiekany ząbek czosnku, dodać mięso, podsmażyć,
  • wlać pomidory, dodać kukurydzę, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią,
  • dusić pod przykryciem kilka minut, na koniec dodać posiekany szczypior,
  • sos podawać z kotlecikami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne