Zielone pierogi z purée pietruszkowo-ziemniaczanym i szynką dojrzewającą

Ocena:

4.51 (144)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

Szparagi i szynka dojrzewająca to znakomite połączenie - tym razem znajdziecie je w zielonych pierogach z pure pietruszkowo-ziemniaczanym.

Składniki:

  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • 35 dag korzenia pietruszki
  • 15 dag ziemniaków
  • 2–3 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • 10 dag szynki długo dojrzewającej
  • 2 pęczki szparagów

Zielone pierogi z purée pietruszkowo-ziemniaczanym i szynką dojrzewającą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Natkę pietruszki płuczemy, miksujemy z 3/4 szklanki wody i przecieramy przez sito. Do płynu dodajemy jedną łyżkę tego, co nie zostało przetarte i mieszamy.
  • Mąkę przesiewamy, usypując kopiec, na środku robimy zagłębienie, wbijamy jajka i szczyptę soli. Stopniowo dolewamy wodę pietruszkową (ok. 3/4 szklanki), cały czas wyrabiając ciasto. Gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiamy jeszcze 10 min.
  • Pietruszki korzeniowe i ziemniaki obieramy, kroimy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości przez 15–20 min. Odcedzamy, dodajemy łyżkę masła i ubijamy na purée, doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, mieszamy.
  • Plastry szynki tniemy na mniejsze plasterki. Szparagi płuczemy, odłamujemy stwardniałe końce. Jeden pęczek kroimy w 2–3-cm kawałki i obgotowujemy w osolonej wodzie 4–5 min. Odcedzamy i osuszamy. Drugi pęczek szparagów przesmażamy na pozostałym maśle przez 3–4 min.
  • Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki. Po 2–3 kawałki szparagów owijamy szynką, dodajemy kulkę purée i nadziewamy tym pierogi, sklejamy.
  • Gotujmy w osolonym wrzątku przez 6–8 min. Pierogi podajemy polane masłem i posypane smażonymi szparagami.
  • Autorzy przepisu: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl

Porady

Zobacz przepis: Skordalia z pieczywem i orzechami

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Miłośniczkom i miłośnikom ziemniaków polecamy także kudłacze, czyli pierogi z tartych ziemniaków. Jeśli lubisz ciekawe, wegetariańskie przepisy, to spróbuj koniecznie pierogów z soczewicą oraz pierożków tiropitta z fetą

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne