Zielone naleśniki z kozim serem

Ocena:

4.46 (162)

  • 35 min.
  • dla 2 osób

Smakowite, wykwintne danie.

Składniki:

  • Na farsz:
  • 400g mrożonego szpinaku
  • cztery łyżeczki oliwy do duszenia
  • odrobina wody do podlania
  • odrobina mleka
  • jajko
  • dwie łyżeczki estragonu
  • dwie łyżeczki oregano
  • dwie łyżeczki bazylii
  • dwie łyżeczki rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól
  • szczypta pieprzu cayenne
  • odrobina kurkumy
  • dwa duże ząbki czosnku
  • Ponadto:
  • 6 niedużych listków sałaty
  • kilka plasterków świeżego ogórka
  • kawałek sera koziego "Kozia rolada"
  • trochę rukoli
  • świeża bazylia do ozdoby
  • Na naleśniki:
  • jedno duże jajko
  • odrobinka soli
  • dwie łyżki otrąb pszennych
  • pięć łyżek mąki żytniej
  • dwie łyżki kopiaste mąki pszennej
  • woda i mleko w proporcji 1:1 (tyle
  • ile mąki-mierzymy szklanką)
  • odrobinka oliwy

Zielone naleśniki z kozim serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • FARSZ:
  • Oliwę wlewamy do rondelka
  • gdy się rozgrzeje
  • wrzucamy na nią szpinak. Dusimy na małym gazie
  • aż się rozmrozi. Wtedy dodajemy jajko
  • mieszamy
  • aż się lekko zetnie
  • dolewamy mleka
  • doprawiamy solą
  • pieprzem
  • pieprzem cayenne
  • kurkumą
  • ziołami
  • czosnkiem. Dusimy jeszcze chwilkę i wyłączamy gaz.
  • NALEŚNIKI:
  • Do miski wbijamy jajko
  • dolewamy mleka
  • dodajmy sól i oliwę. Zaczynamy miksować
  • w trakcie dodajemy stopniowo oba rodzaje mąk
  • otręby. Patrzymy na konsystencję. Powinna być podobna do gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest za gęste podlewamy odrobiną wody lub mleka. Smażymy na średniej patelni wysmarowanej łyżeczką oliwy
  • nalewając niepełną chochelkę ciasta jednorazowo. Przewracamy zdecydowanym ruchem
  • gdy naleśnik "porusza się" po patelni
  • kiedy nią potrząsamy na boki.
  • Możecie również usmażyć razowe naleśniki
  • przepis na ciasto podstawowe znajdziecie na moim profilu.
  • Do naleśnika wkładamy kolejno: listek sałaty
  • dwie-trzy duże łyżki szpinaku
  • trochę rozkruszonego koziego serka
  • dwa listki rukoli
  • kilka plasterków świeżego ogórka
  • zwijamy delikatnie.
  • Z wierzchu można udekorować listkami bazylii.
  • Smacznego!
  • Zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne