Zielona sałata z oliwkami i papryką

Ocena:

4.54 (188)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Porcja: 190 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • główka sałaty masłowej
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
  • łyżka ziaren słonecznika
  • SOS:
  • 2–3 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • po 1/2 łyżeczki musztardy i miodu
  • ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Zielona sałata z oliwkami i papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sałatę opłukać, osączyć, liście podzielić na kawałki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Dodać do sałaty wraz z oliwkami i ziarnami słonecznika.
  • Sos: czosnek obrać, drobno posiekać. Oliwę połączyć z octem, musztardą i miodem. Dodać czosnek i dokładnie wymieszać, aż sos stanie się jednolity i gładki. Można dodać kroplę wody. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie zamieszać. Dodać czosnek i dokładnie wymieszać, aż sos stanie się jednolity i gładki. Można dodać kroplę wody. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie zamieszać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne