Ciasto zebra

Ocena:

4.15 (281)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto zebra to nie lada gratka w trakcie każdej uroczystej, rodzinnej okazji albo nawet podczas leniwego weekendu w gronie najbliższych. Jej intrygujący wygląd idzie w parze z wyjątkowym smakiem. Dzięki wodzie gazowanej ciasto jest puszyste, a dodatek oleju sprawia, że jest wilgotne. Podajemy niezawodny i prosty przepis.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • mąka pszenna  430 g

  • olej  215 g

  • cukier  220 g

  • mleko  120 ml

  • woda gazowana  120 ml

  • kakao  20 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • masło  10 g

  • gorzka czekolada  100 g

Ciasto zebra - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ubijanie jajek: wbijamy je do miski. Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, ubijamy na gęstą puszystą masę.

  • Krok 2:

    Ciasto zebra przepis: mąkę (2 łyżki odkładamy na później) z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do ciasta, cały czas mieszając. Następnie partiami wlewamy mleko, wodę i olej. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.

  • Krok 3:

    Pieczenie ciasta: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki – mieszamy. Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem. Na przemian wlewamy po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy  55 minut do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia.

  • Krok 4:

    Przygotowanie polewy: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

  • Polewę czekoladową możemy z powodzeniem zastąpić posypką z cukru pudru lub warstwą lukru cytrynowego.
  • Ciasto babka zebra – masę możemy przelać do formy przeznaczonej do pieczenia babek, w ten sposób będziemy mieli wyjątkową babę wielkanocną.
  • Ciasto zebra kolorowa – jeśli podzielimy masę na więcej części możemy zrobić więcej kolorów, dodając barwniki spożywcze.
  • Ten deser dobrze prezentuje się zapieczony w okrągłej formie, jeśli jednak chcemy zrobić ciasto zebrę na dużą blachę to nic nie stoi na przeszkodzie.
  • Bez problemu przygotujemy wegańską wersję tego ciasta, wystarczy zastąpić mleko roślinną wersją, masło, olejem kokosowym, a jajka np. namoczonym i zmielonym siemieniem lnianym.
  • Ciasto zebra bez pieczenia – oczywiście jest możliwe do wykonania, ale będzie z zupełnie innych składników. Trzeba przygotować masę serową, połączoną z żelatyną lub agarem (dla wegetarian), jedną część mieszamy z kakao lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej – dodajemy wystudzoną. Spód można zrobić z pokruszonych herbatników lub krakersów, wymieszanych z płynnym masłem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto zebra

Samo ciasto ma prosty skład – nie posiada charakteru nadmiernie tuczącego. Mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby dbające o linię. Dodatkowo możemy zastąpić cukier zdrowszym zamiennikiem, np. erytrolem, który ma niewielką ilość kalorii i prawie w całości jest wydalany z organizmu. Oprócz tego polewę z czekolady możemy zrobić z wersji bezcukrowej.


Wilgotne ciasto zebra

Ciasto zebra to smakowite połączenie kakao i wanilii. W rzeczywistości mówimy tutaj o lekkiej, puszystej babce, której charakterystyczną cechę stanowi przyjemna wilgotność, uzyskana dzięki zastosowaniu oleju. Deser ten sprawdzi się idealnie jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ponieważ nie należy do wypieków przesadnie kalorycznych, skusi z pewnością nawet domowników stosujących na co dzień dość restrykcyjną dietę.


Kolejny plus ciasta zebry polega na nieskomplikowanym procesie jego przygotowania. Produkty, jakich należy użyć, posiadają na tyle uniwersalny charakter, że bez trudu znajdziemy je w każdym sklepie spożywczym. Upieczenie ciasta wymaga od nas około 90-minutowego zaangażowania, wliczając w to już samo przebywanie zebry w piekarniku.


Jak przechowywać ciasto zebrę?

Ciasto zebra nie posiada składników ulegających zepsuciu w temperaturze pokojowej – w związku z tym nie ma potrzeby przechowywania go w warunkach chłodniczych. Powinniśmy natomiast zawsze pamiętać o starannym owinięciu wypieku folią aluminiową. W przeciwnym razie zebra szybko się zeschnie albo (co gorsza) zwabi do naszej kuchni całe roje much.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne