Żeberka zapiekane w ketchupie i miodzie

Pyszne żeberka zapiekane z ketchupem(!) i miodem. Proste do zrobienia!

Dodany przez: Thermuthis

Żeberka zapiekane w ketchupie i miodzie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 kg żeberek
  • 1 butelka ketchupu Pudliszki łagodnego
  • 1 butelka ketchupu Pudliszki pikantnego
  • 4 duże cebule
  • 4 łyżki miodu
  • olej
  • przyprawa do natarcia żeberek np. Vegeta,lub inna specjalna
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • oregano

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć i pokroić na typowe kawałki ( cięcie między żebrami).
  2. Natrzeć Vegetą lub inną przyprawą ( np.Kamis "Żeberka Barbecue"), ewentualnie posolić i popieprzyć
  3. Obsmażyć każdy kawałek na patelni, zrumienić z obu stron.
  4. Żeberka układać ścisło w dużym, żaroodpornym naczyniu.
  5. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę, usmażyć na patelni z olejem pozostałym po mięsie.
  6. Podsmażoną cebulę położyć na żeberkach.
  7. Ketchupy wymieszać ze sobą, dolać trochę wody, żeby je rozrzedzić (można po prostu wypłukać wodą butelki po ketchupie).
  8. Dodać do ketchupów miód i najlepiej podgrzać całośc, żeby mieć pewność, że miód się rozpuścił.
  9. Do powstałego sosu dosypać łyżkę oregano.
  10. Zalać sosem ketchupowo-miodowy żeberka.
  11. Zapiekać w piekarniku niecałe 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.
  12. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
  13. Ketchup może zniechęcać, ale są naprawdę pyszne!!!
  14. Koniecznie ketchup Pudliszki, inne się nie sprawdzają!
mięso miód obiad ketchup żeberka zapiekane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze