Żeberka z pieczarkami i cebulą

Ocena:

4.53 (159)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
Żeberka sa mięciutkie i bardzo smaczne.Polecam :)

Składniki:

  • 1kg żeberek wieprzowych
  • 300g pieczarek
  • 5 średnich cebul czerwonych
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płatków chili suszonych
  • 3 łyzki sosu sojowego-ciemnego
  • 2 -3 łyżki sosu worcestershire
  • 2 łyżki estragonu mielonego
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej
  • sól morska grubo mielona i pieprz świeżo mielony wg.uznania
  • olej do smażenia

Żeberka z pieczarkami i cebulą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyte,osuszone żeberka pokroić na porcje między kostkami,przełożyc do misy,dodać czosnek i doprawić w/w przyprawami .Wymieszac i odstawić.
  • Obrać cebulę,pokroić w krążki.Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki-wszystko odstawić.
  • Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć żeberka z każdej strony,przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na tę sama patelnię wlać 4 łyżki oleju i przesmażyć cebulę z pieczarkami często mieszając,do zwiędnięcia cebuli.
  • Pieczarki wraz z cebulą przełożyć na żeberka.Podlać wodą,nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170*C i dusic około 1,5h,od czasu do czasu zaglądając i przekręcając mięso... (pod koniec można zapiec ściągając pokrywę)
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne