zeberka_w_staropolskiej_piwnej_marynacie

Żeberka w staropolskiej piwnej marynacie

Ocena:

4.52 (168)

  • 16 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
Żeberka w piwnej marynacie pachnace ziołami.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg żeberek .
  • pieprz czarny mielony .
  • Sól .
  • .
  • -Marynata: .
  • łyzka majeranku .
  • łyżeczka kminku .
  • 1/2 łyzeczki lub 3 gałązki świezego rozmarynu .
  • kilka ziaren jałowca .
  • 4. szt liście laurowe .
  • 1,5 szkl piwa .
  • 2 cebule .
  • 3 ząbki czosnku .
  • 1 szt marchewka .
  • kilka ziaren pieprz czarnego ziarnistego .
  • -Smarowidło: .
  • 3 ząbki czosnku .
  • 1/2 szkl piwa .
  • 2 łyzeczki soli .
  • 3 łyzki oleju

Żeberka w staropolskiej piwnej marynacie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zioła mieszamy ze soba w miseczce, dodajemy pokruszone liscie laurowe i porwany na kawałki rozmaryn. Cebule kroimy w ósemki, czosnek (3 zabki) i marchew na talarki. Żeberka myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Na dno miski kaldziemy warstwe warzyw i posypujemy czescią mieszanki ziół. na to kładzemy zeberka. Obkładamy reszta warzyw i posypujemy ziołami. Zalewamy wszystko piwem. przykrywamy folia spozywcza i do lódówki na min 12h. Robimy smarowidło. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszmy z 1/2 szkl piwa, olejem i solą. Wyjmujemy zeberka z marynaty, wycieramy, smarujemy naszym smarowidłem i układamy w naczyniu zarodpornym z przykryciem. Wstawiamy do piekarnika do 180st. na ok 2h. W trakcie kilka razy odwracamy i smarujemy "smarowidłem". W ten sam sposob mozna zrobic golonkę. Mąz stwierdzlił ze zeberka smakuja jak golonka i sa lepsze od tych w kapuście.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne