Żeberka z grilla na ostro

Pyszne i bardzo ostre żeberka z grilla

Dodany przez: Gastrosfera

Żeberka z grilla na ostro

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1kg żeberek
  • ½ l piwa
  • 1 łyżeczka sosu piri-piri
  • 2 średnie cebule
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos do smarowania:
  • ½ szklanki marynaty z żeberek
  • 4 łyżki oleju
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu piri-piri
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie.
  2. Żeby dodatkowo wzmocnić moc, podawać z sosem piri-piri „Tarsmak”.
  3. Smacznego!
grill obiad piri-piri żeberka pikantne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze