Żeberka w coli

Ocena:

4.48 (159)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Żeberka w coli sprawiają, że zwykły obiad staje się wyjątkowy. Można je podsmażyć i dusić w słodkim sosie lub zapiekać w piekarniku. Tym razem podajemy przepis na wersję pieczoną z dodatkiem miodu i ketchupu, co sprawia, że są one delikatne i miękkie w środku, a z wierzchu mają chrupiącą słodką skórkę. Smakują wybornie z talarkami ziemniaków i sałatką z ogórków, chociaż możliwości podania żeberek w coli jest o wiele więcej.

Składniki:

  • żeberka  700 g

  • miód  75 g

  • coca cola  85 ml

  • ketchup pikantny  45 g

  • sól  6 g

  • pieprz  2 szczypty

Żeberka w coli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Żeberka: myjemy je i kroimy na porcje według uznania, np. po 2–4 kości.

  • Krok 2:

    Marynata: do osobnego naczynia przekładamy miód i ketchup, dolewamy coca-colę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku - dodatkowo można dosypać po 5 g papryki słodkiej i pikantnej. Nacieramy marynatą żeberka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin – można na noc (czas marynowania nie jest uwzględniony w przepisie).

  • Krok 3:

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C w trybie pieczenia góra-dół. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy pokrywką i wstawiamy na 30 min. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 15–20 min, chodzi o to, żeby żeberka w coli miały przypieczoną skórkę.

Porady

 

  • Żeberka w coli można także zapiekać w rękawie. Wtedy pod koniec pieczenia należy rozciąć rękaw, żeby się ładnie przypiekły. Można je także ułożyć na blasze. Wtedy podczas pieczenia należy polewać je sosem, żeby mięso nie wyszło zbyt suche.
  • Do marynaty możecie dodać sproszkowany czosnek i zioła prowansalskie, będą miały bardziej wyrazisty smak. Żeberka marynowane w coli można ułożyć w brytfance na plasterkach cebuli.
  • Lubicie połączenie słodkiego i słonego smaku? Wystarczy dodać do coli łyżkę sosu sojowego.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Żeberka w coli - co zrobić, żeby były miękkie?

Jeśli upieczemy żeberka w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, na pewno będą miękkie. A jeśli jej nie mamy, są inne sposoby:

  • folia aluminiowa – przykrywamy nią blachę lub brytfannę i zdejmujemy na ostatnie 20 minut,
  • obsmażanie żeberek – zanim ułożycie żeberka w coli na blasze, możecie je wcześniej krótko obsmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Taka wstępna obróbka zatrzyma soki wewnątrz porcji mięsa.

Z czym podawać pieczone żeberka?

Żeberka w coli to danie w stylu amerykańskim, które będzie pasować do sosu BBQ i frytek. Warto zadbać o warzywny dodatek. Poniżej nasze propozycje:

  • ogórki małosolne – do pieczonych dań mięsnych zawsze przyda się chrupiący i soczysty dodatek,
  • glazurowana marchewka – idealnie zgrywa się ze słodką skórką żeberek,
  • surówka colesław – pasuje do wszystkich pieczonych mięs i dań z grilla,
  • salsa pomidorowa – będzie nie tylko smacznym świeżym dodatkiem do mięsa. Sprawi także, że żeberka pieczone w coli będą pięknie prezentować się na talerzu. Pyszną salsę zrobicie z prostych składników – pomidorów, czosnku, cebuli i świeżej kolendry,
  • tzatziki – gęsty jogurtowy dip na bazie świeżych ogórków i czosnku, to dobry dodatek także do grillowanych i warzyw.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne