Artur Rogalski
4.48 (159)
Żeberka w coli sprawiają, że zwykły obiad staje się wyjątkowy. Można je podsmażyć i dusić w słodkim sosie lub zapiekać w piekarniku. Tym razem podajemy przepis na wersję pieczoną z dodatkiem miodu i ketchupu, co sprawia, że są one delikatne i miękkie w środku, a z wierzchu mają chrupiącą słodką skórkę. Smakują wybornie z talarkami ziemniaków i sałatką z ogórków, chociaż możliwości podania żeberek w coli jest o wiele więcej.
żeberka 700 g
miód 75 g
coca cola 85 ml
ketchup pikantny 45 g
sól 6 g
pieprz 2 szczypty
Żeberka: myjemy je i kroimy na porcje według uznania, np. po 2–4 kości.
Marynata: do osobnego naczynia przekładamy miód i ketchup, dolewamy coca-colę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku - dodatkowo można dosypać po 5 g papryki słodkiej i pikantnej. Nacieramy marynatą żeberka i wstawiamy do lodówki na kilka godzin – można na noc (czas marynowania nie jest uwzględniony w przepisie).
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C w trybie pieczenia góra-dół. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy pokrywką i wstawiamy na 30 min. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez kolejne 15–20 min, chodzi o to, żeby żeberka w coli miały przypieczoną skórkę.
Porady
- Żeberka w coli można także zapiekać w rękawie. Wtedy pod koniec pieczenia należy rozciąć rękaw, żeby się ładnie przypiekły. Można je także ułożyć na blasze. Wtedy podczas pieczenia należy polewać je sosem, żeby mięso nie wyszło zbyt suche.
- Do marynaty możecie dodać sproszkowany czosnek i zioła prowansalskie, będą miały bardziej wyrazisty smak. Żeberka marynowane w coli można ułożyć w brytfance na plasterkach cebuli.
- Lubicie połączenie słodkiego i słonego smaku? Wystarczy dodać do coli łyżkę sosu sojowego.
Jeśli upieczemy żeberka w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, na pewno będą miękkie. A jeśli jej nie mamy, są inne sposoby:
Żeberka w coli to danie w stylu amerykańskim, które będzie pasować do sosu BBQ i frytek. Warto zadbać o warzywny dodatek. Poniżej nasze propozycje: