Żeberka w kapuście

Ulubiony nasz sposób na żeberka. Polecam. Idzie jesien wiec czas na takie dania.

Dodany przez: bernika

Żeberka w kapuście

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • duzy płat zeberek wieprzowych.. mi wyszlo 5 kawałków
  • opakowanie kapusty kiszonej (o,5 kg)
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • ok. 0,75 do 1 l bulionu
  • sol
  • pieprz
  • czerwona papryka słodka i ostra
  • lisc laurowy
  • ziele angielskie
  • oliwa/olej

Przygotowanie

  1. Na rozgrzany tłuszcz daje zeberka przyprawione solą, pieprzem i papryka i smaże z
  2. kazdej ze stron do mocnego zrumienienia. Kapuste odcedzam, płukam i zalewam woda
  3. na czas smazenia sie zeberek. Żeberka zdejmuje z patelni odkładam na bok. Na tej samej patelni na tym tłuszczu smaże cebulę pokrojona w kostke. Cebule zdejmuje z patelni. Kapuste odcedzam troche kroję jak jest długa i wrzucam na tłuszcz ze smażenia sie zeberek i cebuli. Przyprawiam pieprzem, papryką, liściem i zielem. mieszam i smaże przez jakies 5 minut. Dodaje cebule usmazoną. Mieszam. Podlewam połowa bulionu i dusze. Dodaje pokrojone w kostke pieczarki oraz drobno pokrojone jabłko (ono całkowicie w trakcie obróbki potrawy zniknie oddajac tylko swój smak i wzbogacając potrawe). chwile to razem mieszam, ewentualnie przyprawiam kapuste. Dodaje zeberka, mieszam. podlewam reszta bulionu. W miedzyczasie mam juz podgrzany piekarnik na 180st. Potrawe przekładam do naczynia żaroodpornego albo jakiejs brytfanki. Na spod naczynia kłade warstwę kapusty na to daje zeberka i przykrywam wszystko szczelnie pozostała kapusta z sosem. Przykrywam naczynie i wkładam do piekarnika na jakas 1h do 1h i 20 minut w zaleznosci od wiekosci i ilosci żeberek. W trakcie mozna delikatnie przemieszac górna warstwe kapusty. I gotowe. Zeberka sa miękkie ze same odchodza od kosci.
  4. Mozna uzyc do tego w połowie tez kapusty świezej jesli taka mamy. Wtedy wystarczy ją poszatkowac i razem z kiszoną na tym samym etapie dac razem. Niektorzy wrzucaja
  5. jeszcze suszone śliwki ja nie daje bo u mnie nie lubia ale nie mam nic przeciwko.
mięso warzywa obiad kapusta żeberka kiszona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze