Żeberka w cebuli i suszonych śliwkach z Garnka rzymskiego :

Oczywiście można je robić również w brytfance podlewając więcej.

Dodany przez: Babciagramolka

Żeberka w cebuli i suszonych śliwkach z Garnka rzymskiego :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 75 dag żeberek ( paski )
  • 4 cebule
  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek )
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie

  1. Garnek ( razem z pokrywką ) zalać wodą tak by całkowicie był zakryty i moczyć 15 minut. Wyjąć z wody .Żeberka przekroić na 3-4 kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron . Cebulę pokroić w cienkie piórka , a śliwki przekroić na połówki. Do garnka włożyć połowę cebuli i śliwek . Na to ułożyć żeberka. Na patelnię wlać wodę i ogrzewać do rozpuszczenia pozostałości ze smażenia. Wlać do garnka. Dodać resztę cebuli i śliwek. Posypać majerankiem , papryką i pieprzem . Skropić sosem sojowym.
  2. Wstawić garnek do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 180 stopni. I znów gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 230 stopni i piec 1godzinę 15 minut .Spróbować sos – jeśli trzeba doprawić do smaku .
  3. Po wyjęciu mięsa i ostudzeniu garnka zalać go ponownie wodą na 15 minut. Wypłukać i umyć miękką myjką w ciepłej wodzie bez użycia detergentów . Osuszyć.
wieprzowina mięso obiad cebula żeberka suszone śliwki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze