Żeberka w ananasach

rewelacyjne żeberka

Dodany przez: grzymalka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 pasek żeberek wieprzowych (ok. 75 dkg)
  • puszka ananasów
  • 3 średnie cebule
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 marchewki
  • olej

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć i pokroić na kawałki (co żeberko), a następnie obsmażyć je na oleju ze wszystkich stron. Cebulę obrać i pokroić ją w ósemki albo nawet w szesnastki (jeżeli jest duża). Cebulę dodać do żeberek i chwilę podmsażać razem. Żeberka wraz z cebulą przełożyć z patelni do rondla a następnie wlać do nich sok z puszki z ananasami oraz sos sojowy. Wszystko razem dusić ok. 20 minut. W międzyczasie marchewkę obrać, umyć i pokorić w słupki długości ok. 2 cm zaś anansa pokroić w kostkę (można kupić też ananasa już pokrojonego). Marchewkę i ananasa dorzucić do żeberek i wszystko razem dusić do miękkości (ok. 30-40 minut).
  2. Żeberka podawać z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
mięso obiad żeberka ananasy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze