Żeberka słodko-kwaśne

Ocena:

4.49 (170)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 1 godzina 30 minut
Porcja: 520 kcal
Składniki na 4–6 porcji

Składniki:

  • 3/4 kg żeberek wieprzowych
  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki miodu
  • Marynata do mięs słodko-kwaśna PRYMAT
  • 4 suszone papryczki chili

Żeberka słodko-kwaśne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żeberka pokroić na kawałki (tak aby każda porcja miała jedną lub dwie kostki). Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę oraz czosnek. Wlać ocet, sos sojowy, keczup, miód, 2 łyżki marynaty słodko-kwaśnej, suszone papryczki chili oraz pozostały olej.
  • Mięso włożyć do marynaty, tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie zanurzony. Przykryć i odstawić na 30 minut. Żeberka układać na rozgrzanym ruszcie i opiekać po 30 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne