Zdrowe chipsy z kapusty

Ocena:

4.44 (163)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kapusta może nas zaskoczy! Z tego warzywa przygotujemy domowe chipsy, a konkretnie zdrowe chipsy z kapusty. Przyjemnie chrupią, pysznie smakują i są banalnie proste!

Składniki:

  • 8 liści kapusty włoskiej (najlepiej zielonych
  • ale nie tych najbardziej zewnętrznych – chyba że nie są łykowate)
  • 2–3 łyżki oliwy
  • 1/2–1 łyżeczka ulubionej przyprawy (w moim przypadku asafetydy)
  • 1/2–1 łyżeczka soli
  • płatki chili do posypania

Zdrowe chipsy z kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Liście kapusty rwiemy na małe kawałki
  • omijając grube nerwy. Wrzucamy do miski
  • zalewamy oliwą
  • dodajemy przyprawy i sól. Dokładnie mieszamy rękami i nacieramy oliwą każdy listek z osobna.
  • Układamy pojedynczą warstwą
  • luźno
  • na blaszkach do pieczenia
  • suszymy w piekarniku z funkcją termoobiegu w temp. 100°C
  • do czasu aż listki będą chrupiące. Jeśli lubimy
  • posypujemy płatkami chili.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz też: kiszone liście kapusty

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne