Zapiekanka makaronowa wyszła pyszna i aromatyczna ....
Składniki:
1/2 średniej cukini
20dkg ser żółty (np. gouda)
1 puszka pomidory w zalewie
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
300g makaron ( np. pióra,świderki,kokardki)
4 duże pieczarki
3 łyzeczki bazylii
3 łyżeczki tymianku
4 gałązki nać pietruszki
sól ziołowa (wg uznania,mozna dodać normalną ale ja się odzwyczajam od soli więc choć troszkę dałam do smaku ziołowej)
pieprz (wg.uznania)
Zapiekany makaron z dodatkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,podobnie robimy z serem.Nać pietruszki płukamy-osuszamy i siekamy drobno.Pieczarki obieramy i kroimy w paski.Obrany czosnek kroimy w kosteczkę lub przeciskamy przez praskę. Na gorący olej wrzucamy cukinię,czosnek i pieczarki i podsmażamy bez przykrycia mieszając około 8 minut.Następnie dodajemy pomidory z puszki.Dalej smażymy do odparowania wody mieszając.W tym czasie gotujemy makaron aldente-odcedzamy (nie płuczemy) Gorący wrzucamy do garnka,dodajemy do niego całą zawartość z patelni,połowe sera żółtego i troszkę natki.Doprawiamy ziołami,sola,pieprzem i wszystko mieszamy.Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego,posypujemy resztą sera i natką. Całość zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180*C przez 25 minut (grzanie góra) i gotowe. Podajemy od razu po przyrządzeniu.