Zapiekany Gyros z Serem

Niektórzy mówili ze lepszy niż w mieście ? - oceńcie sami.

Dodany przez: medon

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 Kg. Mięsa na gyros ( karkówka )
  • 2 Torebki / Fix Gyros / Knorr /
  • Przyprawa do gyrosu
  • 250 gr. Pieczarek
  • 1 Średnia cebula
  • 3 Łyżki kwaśnej śmietany (42% tłuszczu)
  • 200 gr. Sera gouda ( potarty )
  • 2 Czerwone papryki
  • 3 Łyżki przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Przygotowanie

  1. ► Mięso pokroić w cienkie paski, dodać trochę oleju, przyprawę do gyrosa / wymieszać / i wstawić na około 2 godziny do lodówki.
  2. ► Mięso smażyć w patelni z powłoką teflonową bez dodatku oleju, ( olej w marynacie wystarcza ) do mięsa dodać w kostkę pokrojoną cebulę w plasterki pokrojone pieczarki, przecier pomidorowy i na koniec pokrojoną paprykę. Mięso nie smażyć do całkowitej miękkości.
  3. ► Torebki Fix Gyros / Knorr / rozpuścić w 100 ml. wody i domieszać śmietanę.
  4. ► Mieso przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać rozpuszczoną zawartością torebek i posypać na wierzchu potartym serem, włożyć do nagrzanego piekarnika na około 30 minut 175C / Termoobieg /.
mięso pieczarki cebula Papryka mięso karkówka ser gouda
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze