Zapiekanki z pieczarkami

Te zapiekanki są wyśmienite! Chrupiące i gorące, w sam raz na zimowe wieczory.

Dodany przez: Renia_Kawa

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 400g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 bułki kajzerki
  • olej
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • 8 małych plastrów żółtego sera

Przygotowanie

  1. Pieczarki, cebulę i czosnek obierz i umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka na gorący olej aby się podsmażyła. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć do cebuli pod koniec jej smażenia. Pieczarki pokrój na niewielkie kawałki i wrzuć do usmażonej cebuli z czosnkiem. Pieczarki smaż około 40 minut. W tym czasie mocno się skurczą i wypuszczą wodę. Jeśli cała woda wyparuje, a pieczarki będą jeszcze twardawe, można podlać je przegotowaną wodą lub bulionem aby się nic nie przypaliło. Pod koniec smażenia, gdy już będą miękkie, dodaj sól, pieprz i ulubione zioła. Kajzerki przekrój na pół i z każdej połówki wyjmij środek bądź powgniataj wnętrze bułki aby powstał dołek. Następnie rozłóż równe porcje usmażonych i jeszcze ciepłych pieczarek do 8 połówek i przykryj serem. Włóż zapiekanki do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 7-10 minut. Najlepiej smakują z odrobiną keczupu.
sniadanie przekąska kolacja zapiekanka wegetariańska pieczarki Zapiekanki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze