Zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Ocena:

4.47 (179)

  • 50 min.
  • dla 4 osób

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami to pyszny sposób na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Delikatna, kremowa i bardzo sycąca zapiekanka świetnie się sprawdzi także jako obiad do pracy. Oto nasz sprawdzony przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami.

Składniki:

  • makaron  500 g

  • jajka  4 szt.

  • pieczarki  500 g

  • oliwki  10 szt.

  • ser żółty  300 g

  • mozzarella  50 g

  • tymianek  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • masło  1 łyżka stołowa

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Jajka rozmącamy w misce. Ser żółty ścieramy i połowę dodajemy do jajek. Dokładnie mieszamy. Ser i jajka wlewamy do naczynia z makaronem i całość mieszamy. omlet-na-obiad-przepis
  • Krok 2: Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy pieczarki. W międzyczasie mozzarellę kroimy mozzarellę - w kostkę lub plastry. pieczarki-krojenie
  • Krok 3: Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron wymieszany z jajkami i serem. Na wierzchu kładziemy pieczarki, pokrojoną mozzarellę i oliwki. Posypujemy resztą startego sera, tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180˚C. zapiekanka-makaronowa-z-pieczarkami-przepis

Porady

  • Makaron do zapiekanki - do zapiekanki możesz wykorzystać różne rodzaje makaronu. Najlepiej jednak, żeby nie był on zbyt drobny. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami najlepiej wyjdzie z makaronu typu wstążki, nitki, świderki, kokardki bądź penne.
  • Sos do zapiekanki makaronowej z pieczarkami - zapiekanka makaronowa z serem będzie jeszcze lepiej smakować, jeśli przed wstawieniem jej do piekarnika, polejemy ją z wierzchu sosem pomidorowym. Najlepszy będzie sos na bazie przecieru pomidorowego, ale jeśli akurat nie mamy go pod ręką, to możemy skorzystać z keczupu.
  • Przed wstawieniem do piekarnika, zapiekankę warto także posypać świeżymi liśćmi ziół, takimi jak bazylia czy oregano. Liście wtopią się w ser i cała zapiekanka makaronowa z serem zyska wyjątkowy, ziołowy aromat.
  • Zapiekankę możesz przygotować w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zobacz także: Do pieca! - najlepsze naczynia do zapiekania

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne