Zapiekanki z grzybami leśnymi i serem

U mnie w mieście istnieje bufet z zapiekankami od dobrych 30 lat. Prosperuje lepiej od niejednej restauracji. Wszystko dlatego, że zapiekanki tam są mega. Poniosłam wiele porażek zanim je podrobiłam.

Dodany przez:

Pizze

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 4 małe bagietki
  • 300g tartej mozzarelli
  • 2 cebule
  • 500g grzybów leśnych
  • 50g ryżu
  • Sól i pieprz
  • Papryka ostra mielona (opcjonalnie)
  • Czosnek granulowany

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy w półplasterki. (Opcjonalnie podgotowujemy) Wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. W razie potrzeby odszumowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem przez około 10 minut.
  2. Następnie ugotowane grzyby smażymy na patelni z dodatkiem łyżki masła i oleju przez ok. 20 minut.
  3. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  4. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Możemy też dodać do grzybów pod koniec smażenia.
  5. Grzyby, cebulę i ryż rozdrabniamy (ja używam rozdrabniacza z tupperware) na lekko grudkowatą masę. Dodajemy łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, dużą szczyptę papryki mielonej oraz czosnku.
  6. Bagietki kroimy wzdłuż na pół. Jeśli są zbyt grube wyjmujemy trochę bułki ze środka, aby powstał lekki dołek.
  7. Smarujemy bagietki masą z grzybów, posypujemy mozzarellą i pieczemy w 180°C przez około 5 minut. Tak, żeby bagietki były lekko chrupiące, ale nie twarde.

Wskazówki

Podajemy z ketchupem, sosem czosnkowym lub majonezem. Możemy też dodać ulubioną surówkę. Smacznego :)

zapiekanka zapiekanki z grzybami leśnymi zapiekanki z grzybami leśnymi i serem zapiekanki z mozzarellą Zapiekanki z grzybami i serem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze