zapiekanka ziemniaczana z rybą

świetny bezmięsny obiadek

Dodany przez:

zapiekanka ziemniaczana z rybą

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 400 g filetów rybnych
  • 2 pory (białe części)
  • 1/2 szklanki śmietany 22 %
  • 1 jajko
  • 30 g sera żółtego (startego)
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, koperek

Przygotowanie

  1. ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki obsmażamy na patelni,
  2. doprawiamy solą i pieprzem,
  3. śmietanę, jajko koperek, 10 g sera i przyprawy łączymy i mieszamy
  4. w naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków, rybę, pory pokrojone w plasterki i na koniec resztę ziemniaków,
  5. każdą warstwę polewamy sosem i posypujemy serem,
  6. na koniec wylewamy resztę sosu i posypujemy resztą sera,
  7. zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni Celsjusza, przez 40 min.
ryby warzywa obiad zapiekanka ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze