Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami z dodatkiem pieczarek, groszku zielonego, brokułów i marchewki to idealny pomysł na smaczne danie obiadowe lub kolację. Świetnie zda też egzamin jako lunch do pracy. Potrzebne składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Przygotowanie takiej zapiekanki ziemniaczanej jest na tyle łatwe, że możemy zrobić ją z pomocą dzieci. Koniecznie sprawdźcie naszą propozycję! 

Składniki:

  • masło  50 g

  • cebula  1 szt.

  • pieczarki  100 g

  • mąka  40 g

  • bulion drobiowy  500 ml

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • musztarda  1 szczypta

  • kurczak  250 g

  • kukurydza  50 g

  • groszek zielony  50 g

  • brokuły  50 g

  • marchewka  50 g

  • ziemniaki  2 szt.

  • masło  10 g

Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: zaczynamy od posiekania cebuli i pokrojenia pieczarek w plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem). W garnku umieszczamy masło i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do podsmażonej cebuli dodajemy pieczarki. Marchewkę kroimy w kostkę, brokuł rozdzielamy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w półcentymetrowe plastry –– składniki te zostawiamy na później. 

  • Krok 2:

    Zasmażka: kiedy cebula i grzyby będą już miękkie, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie - w ten sposób powstanie dość gęsta masa. Dorzucamy do niej pokruszoną kostkę rosołową i mieszamy dokładnie. Stawiamy zasmażkę na małym ogniu i mieszamy bez przerwy przez 2 minuty –– dzięki temu się ugotuje, a sos nie będzie miał mącznego smaku.  

  • Krok 3:

    Dodawanie płynu: zdejmujemy zasmażkę z ognia. Powoli dodajemy 500 ml wody, cały czas mieszając. Gdy już przelejemy cały płyn, doprawiamy pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i musztardą w proszku. Stawiamy rondel z powrotem na średnim ogniu i powoli doprowadzamy do wrzenia zawartości, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, zmniejszamy moc palnika. Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowanego kurczaka i warzywa (kukurydzę, groszek, różyczki brokułu, marchewkę) i mieszamy dokładnie.  

  • Krok 4:

    Pieczenie zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami: średniej wielkości naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i przekładamy do niego farsz z kurczaka i grzybów. Na warstwie farszu układamy plasterki ziemniaków. Na warstwę ziemniaczaną wylewamy odrobinę roztopionego masła. Całość pieczemy w piekarniku przez około 35 minut. Danie jest gotowe, gdy ziemniaki są miękkie i złocistobrązowe. 

Porady

  • Zamiast kostki rosołowej do przyrządzenia zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem i warzywami możemy użyć 500 ml domowego rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego – dodajemy go w całości po zdjęciu zasmażki z palnika. 
  • Jeśli nie uda nam się zdobyć musztardy w proszku, zastąpmy ją zwykłą musztardą. 
  • Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem możemy użyć gotowej mieszanki warzywnej. Sprawdzą się też mrożonki. 
  • Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka smakuje wyśmienicie, gdy pod koniec pieczenia posypiemy ją startym serem. 
  • Zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami możemy przyrządzić również z sosem śmietanowym zamiast bulionu. Do przyrządzenia takiego sosu potrzebne będą dwa kubki śmietany 18% (każdy po 330 g), około 150 ml zimniej wody, po łyżeczce bazylii i oregano oraz sól i pieprz do smaku. Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu, mieszając przez około 7 minut. 
  • W sezonie do zapiekanki z kurczakiem i ziemniakami możemy dodać świeże groszek i kukurydzę lub po prostu inne, ulubione warzywa. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami kontra makaronowa z warzywami 

Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami smakuje wyśmienicie, ale możemy ją nieco zmodyfikować. Z tej zmiany na pewno będą zadowoleni miłośnicy kuchni włoskiej, ponieważ polega ona na użyciu makaronu zamiast ziemniaków. Sposób przygotowania zapiekanki makaronowej z kurczakiem i warzywami jest bardzo podobny, ale należy pamiętać o tym, by makaron przed zapiekaniem nieco podgotować, idealna będzie wersja al dente.   

W przypadku zapiekanki makaronowej można nieco skrócić czas przygotowania i zamiast układania warstw, po prostu wymieszać makaron z resztą składników. Zapiekankę z kurczakiem zawsze warto wzbogacić o warzywa, na przykład marchewkę, cukinię czy brokuły im więcej wartości odżywczych, tym lepiej! 

 

Zapiekanka ziemniaczana wege 

Zapiekankę ziemniaczaną możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej, na przykład z pieczarkami. Potrzebne nam będą następujące składniki: 1 kg ziemniaków, 2 dorodne cebule, 25 dag pieczarek, około 15 cm pora, 1 kulka mozzarelli, sól, pieprz oraz olej. Dla dodania zapiekance pikanterii możemy użyć również odrobiny ostrej papryki.  

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami jest banalnie prosty. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki tniemy w duże kawałki, por z kolei na bardzo drobne. Cebulę podsmażamy z pieczarkami i porem na oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie ziemniaki i smażone pieczarki. Każdą warstwę posypujemy przyprawami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C. Gotową zapiekankę posypujemy rozdrobnioną mozzarellą i zapiekamy jeszcze kilka minut, do lekkiego zarumienienia mozzarelli. Smacznego! 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne