Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i pieczarkami

Ocena:

4.45 (177)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
Ganie jednogarnkowe

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g karkówki
  • 100 g pieczarek
  • pół cebuli
  • 100 g kolorowej papryki
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • szczypta majeranku
  • 600 ml beszamelu
  • ser żółty do posypania
  • tłuszcz do smażenia
  • na sos
  • dwie łyżki posiekanej papryki
  • 2 łyżki koncentratu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • pół szkl wody
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • sól
  • pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z karkówką i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry, Włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować ok 10 min. Odcedzić i ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  • Mięso pokroić w cieniutkie plasterki i przysmażyć z obu stron na brązowy kolor. Odłożyć. Na patelnię dodać odrobinę tłuszczu i włożyć warzywa i pieczarki.
  • Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w paseczki i pieczarki w plasterki i przysmażyć, do smaku dodać sól pieprz i zioła. Wyłożyć równomiernie na ziemniakach. Polać beszamelem i posypać żółtym serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st . ok 30-40 min.
  • Przygotować sos: W rondelku przyrumienić paprykę i czosnek, dodać wodę i rozrobioną z mąką śmietanę oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ciągle mieszając zagotować sos po czym zmiksować blenderem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne