Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Ocena:

4.54 (147)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Ziemniaczana zapiekanka z sosem beszamelowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • kilka liści kapusty
  • 20 dag szynki lub kiełbasy
  • 2 pomidory
  • tymianek
  • 30 dag tartego żółtego sera
  • 1/2 l sosu beszamelowego
  • gałka muszkatołowa
  • masło do formy
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plasterki.
  • ■ Kapustę umyć, pozbawić twardych części, lekko obgotować. Kiełbasę pokroić w plasterki. Sos beszamelowy wymieszać z połową żółtego sera i gałką muszkatołową.
  • ■ Żaroodporną formę do zapiekanek wysmarować masłem. Na dnie układać ziemniaki, kiełbasę, liście kapusty i znów pokrojone ziemniaki.
  • ■ Każdą warstwę posmarować sosem beszamelowym. Całość posypać resztą żółtego sera. Doprawić solą i pieprzem.
  • ■ Zapiekać 30 minut w temperaturze 180˚C. Gorącą zapiekankę posypać pokrojonymi
  • w kostkę pomidorami, posypać tymiankiem. Jeszcze chwilę zapiekać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne