zapiekanka_ziemniaczana_z_indykiem

Zapiekanka ziemniaczana z indykiem

Ocena:

4.47 (172)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
Pychota :)

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • kawałek piersi indyka (ok. 1/4) może być z kurczaka
  • papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 5-6 pieczarek
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • pestki dyni
  • olej

Zapiekanka ziemniaczana z indykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w pół talarki, ułożyć z w naczyniu, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju, dodać sól i pieprz, przełożyć do miski. Indyka pokroić w kostkę, podsmażyć razem z czosnkiem na oleju, przyprawić solą, pieprzem oraz dość dużą ilością papryki. Mięso wyłożyć na ziemniaki razem z tłuszczem, posypać pokrojoną w kostkę papryką i porem pokrojonym w talarki. Następnie wyłożyć cebulkę z pieczarkami. Zapiekać ok. 45-50 min. w temp. 180 stopni. Na wierzch W połowie pieczenia na wierzchu ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry i posypać pestkami dyni.
  • Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne