Danie jest świetne na obiad czy kolacje. smacznego
Składniki:
Masa ziemniaczana:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
40 dag grzybów
40 dag białej kapusty
2 jajka
majeranek
sól
pieprz
Maggi
masło
ketchup
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starce ziemniaki odcisnąć z wody (wodę z góry wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków). Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, następnie dodać do niej pokrojone grzyby. Wymieszać, dodać sól, pieprz i smażyć około 30 minut. Ostudzić. Kapustę poszatkować.
Do dużej miski dodać ziemniaki, grzyby i kapustę. Następnie dodać jajka, majeranek, sól, pieprz i Maggi. Wszystko razem wymieszać.
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć masę ziemniaczaną. Piec około 60 minut w temperaturze 180 °C. Zapiekankę podawać na ciepło polaną ketchupem.