zapiekanka_ziemniaczana_z_grzybami_i_kapusta

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kapustą

Ocena:

4.48 (177)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
Danie jest świetne na obiad czy kolacje. smacznego

Składniki:

  • Masa ziemniaczana:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 40 dag grzybów
  • 40 dag białej kapusty
  • 2 jajka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • Maggi
  • masło
  • ketchup

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starce ziemniaki odcisnąć z wody (wodę z góry wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków). Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju, następnie dodać do niej pokrojone grzyby. Wymieszać, dodać sól, pieprz i smażyć około 30 minut. Ostudzić. Kapustę poszatkować.
  • Do dużej miski dodać ziemniaki, grzyby i kapustę. Następnie dodać jajka, majeranek, sól, pieprz i Maggi. Wszystko razem wymieszać.
  • Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć masę ziemniaczaną. Piec około 60 minut w temperaturze 180 °C. Zapiekankę podawać na ciepło polaną ketchupem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne