Zapiekanka z ziemniaków z mięsem

da się zrobic obiad niedużym kosztem :)

Dodany przez: golfistka

Zapiekanka z ziemniaków z mięsem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 15dag mielonego mięsa z szynki
  • 150ml zagęszczonego soku pomidorowego lub sosu bolońskiego ze słoika
  • marchewka
  • szklanka żółtego tartego sera
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • masło
  • garśc posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, sól

Przygotowanie

  1. 1.Obieramy ziemniaki i gotujemy w całości na pół twardo
  2. 2.Siekamy cebulę w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej mięso, marchewkę startą na tarce o dużych okach i podlewamy sokiem lub sosem pomidorowym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy ok 20 min. W międzyczasie dodajemy przyprawy a na końcu natkę pietruszki.
  3. 3.Naczynie żaroodporne lub do zapiekania smarujemy masłem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
  4. 4.Odcedzamy ziemniaki i kroimy w plasterki. W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, posypujemy solą i pieprzem (można też użyc przyprawy do dań z ziemniaków). Na to wykładamy farsz mięsny i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Znów posypujemy solą i pieprzem oraz na wierzch rozkładamy równo ser.
  5. 5.Wstawiamy do piekarnika na 30 min.
  6. To proste danie zaczęłam robic gdy znalazłam przepis na grecką musakę. Ponieważ jednak nie przepadam za bakłażanami zaczęłam uskuteczniac prostszą wersję. Na dobrą sprawę można do tej zapiekanki dodac wszystko: na powierzchnię dorzucic warstwę plasterków pomidorów czy sos beszamelowy połączony z serem zamiast samego sera. Tak samo dobra będzie gdy dodamy dodatkową warstwę warzyw np. papryki.
mięso piekarnik obiad kolacja zapiekanka ziemniaki mięso mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze