Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Pożywna i smaczna zapiekanka !

Dodany przez: lexi27

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • - 4 ugotowane duże ziemniaki,
  • - 2 średniej wielkości cebule
  • - 4-5 ogórków konserwowych
  • - 2 krążki kiełbasy śląskiej lub innej podwędzanej
  • - 4-5 jajek gotwanych na twardo
  • - 200 ml kwaśnej śmietany 12%
  • - 1 surowe jajko
  • - sól, pieprz
  • - 1/2 pęczka kopru

Przygotowanie

  1. Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w niezbyt grube talarki. Robimy tak również z ogórkami i jajkiem na twardo.
  2. Cebulkę kroimy w półplasterki i podsmażamy z odrobiną soli i pieprzem na tłuszczu. Podsmażamy tylko tak, aby się zeszkliła, a nie zrumieniła.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy dosyć grubo margaryną.
  4. Teraz najprzyjemniejsza częśc pracy - układamy, kolejno warstwami:
  5. - ziemniaki,
  6. - jajko
  7. - cebulkę
  8. - ogórki
  9. - kiełbaskę
  10. i tak aż do wyczerpania produktów.
  11. Na samym końcu śmietanę łączymy z jajkiem, solą i pieprzem i tak przygotowaną zalewamy całość., posypujemy posiekanym koperkiem.
  12. Wstawiamy do piekarnika w temp. 180 C, na około 1 godz, aż wierzch się zrumieni.
  13. Zapiekanka jest prosta i świetnie nadaje się na drugie danie obiadowe.
obiad kolacja zapiekanka kiełbasa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze