Zapiekanka z ryba i pieczarkami

Ryba zapiekana w slodkiej smietance, z pieczarkami i cebula. Wszystko pod serowa skorupka.

Dodany przez: sarenka

Zapiekanka z ryba i pieczarkami

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.29 z 7 głosów)

Składniki

  • 500g filetów rybnych,
  • 2-3 duze cebule,
  • 500g pieczarek,
  • 300ml slodkiej smietanki (30%),
  • 2 jaja,
  • oliwa do smazenia,
  • 200g sera zóltego,
  • cytryna, vegeta, sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Filety rybne oplukac, pokroic na mniejsze kawalki, skropic sokiem z cytryny, po czym posypac vegeta. Cebule i pieczarki obrac. Cebule pokroic w dosc cienkie piórka, pieczarki w paski. Rybe maczamy w roztrzepanych jajach i smazymy na rozgrzanym tluszczu. Ponownie rozgrzewamy oliwe na patelni, wrzucamy cebule, chwile smazymy i po kilku minutach, dodajemy pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem smazymy dalej, do zeszklenia cebuli. W zaroodpornnym naczyniu ukladamy rybe, nastepnie odsaczone z nadmiaru wody i tluszczu pieczarki z cebula, zalewamy wszystko smietanka. Smietanke mozna wymieszac z zoltym serem, ja jednak, ser ulozylam na koniec, na wierzchu. Piec, w zaleznosci od piekarnika przez ok 30-35 minut w 190 stopniach, a na 10 minut przed zakonczeniem pieczenia, polozyc (lub posypac strakowany) zolty ser.
ryby grzyby ser warzywa ryba zapiekanka pieczarki cebula
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze