Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 40–50 minut Porcja: 420 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
420 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 dag pomidorów
  • 15 dag mozzarelli
  • łyżka masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na centymetrowej grubości plastry. Pomidory umyć, osuszyć i również pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
  2. Formę do zapiekanki wysmarować masłem. Poukładać w niej kolejne warstwy ziemniaków, pomidorów i mozzarelli tak, aby ziemniaki stanowiły ostatnią warstwę zapiekanki.
  3. Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą, pieprzem i wylać na warzywa z serem. Natkę pietruszki posiekać, oprószyć zapiekankę. Piec około 50 minut w temp. 225°C.
obiad kolacja zapiekanka wegetariańska pomidory mozzarella ziemniaki wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze