Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą

Ocena:

4.44 (179)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 40–50 minut
Porcja: 420 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 dag pomidorów
  • 15 dag mozzarelli
  • łyżka masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól, pieprz

Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na centymetrowej grubości plastry. Pomidory umyć, osuszyć i również pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
  • Formę do zapiekanki wysmarować masłem. Poukładać w niej kolejne warstwy ziemniaków, pomidorów i mozzarelli tak, aby ziemniaki stanowiły ostatnią warstwę zapiekanki.
  • Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą, pieprzem i wylać na warzywa z serem. Natkę pietruszki posiekać, oprószyć zapiekankę. Piec około 50 minut w temp. 225°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne